Kaj je brazgotina in kako nastane?

Brazgotinsko tkivo je tkivo na osnovi kolagena, ki se razvije kot posledica vnetnega procesa po poškodbi. Vnetni proces in nastajanje brazgotinskega tkiva sta nujna za celjenje poškodovanega tkiva – kože, mišic, kit, ligamentov, fascije ali živca. Ko kolagen, ki se uporablja za popravilo poškodbe, dozori, se imenuje brazgotinsko tkivo.

Zanimivo je, da je brazgotina šibkejša od tkiva, ki ga nadomešča. Na primer, brazgotinsko tkivo, ki nadomesti poškodovano tkivo, bo doseglo le približno 80 odstotkov moči prvotnega tkiva.

Vzroki za brazgotinsko tkivo so:

  • Vnetni odziv, ki je posledica ran, opeklin, mišično-skeletne travme ali pozne faze osteoartritisa (po uničenju hrustanca).
  • Dolgotrajna imobilizacija, na primer v gipsu po zlomu.
  • Paraliza strukture zaradi težave s perifernim ali centralnim živčnim sistemom.

Vrste brazgotin

Obstaja veliko različnih vrst brazgotin. Med njimi so:

  • Keloidne brazgotine. Te brazgotine so posledica preveč agresivnega procesa celjenja. Razširijo se preko prvotne poškodbe. Sčasoma lahko keloidna brazgotina ovira gibanje. Keloidne brazgotine so najpogostejše pri ljudeh s temno kožo.
  • Kontrakturne brazgotine. Če je vaša koža opečena, imate morda brazgotino po kontrakturi. Te brazgotine zategnejo kožo, kar lahko poslabša vašo sposobnost gibanja. Kontrakturne brazgotine so lahko tudi globlje in prizadenejo mišice in živce.
  • Hipertrofične brazgotine. To so dvignjene rdeče brazgotine, ki so podobne keloidom, vendar ne presegajo meje poškodbe.
  • Brazgotine od aken. Če ste imeli hude akne, imate verjetno brazgotine, ki to dokazujejo. Obstaja veliko vrst brazgotin po aknah, od globokih jam do brazgotin, ki so oglate ali valovite.

Koliko časa traja proces brazgotinjenja?

Običajno se brazgotina po kirurškem posegu zaceli po enem do dveh tednih. Takrat vidimo le tanko črto. Nadaljnje kopičenje kolagena povzroči debelitev brazgotine do 4. oziroma 6. tedna po poškodbi. Brazgotina je v tem obdobju pordela, vnetega videza, lahko srbi ali zateguje. Kasneje se preoblikuje, tako da se mehča in bledi. Faza brazgotinjenja traja od šest mesecev do enega leta. V tem času lahko z različnimi načini vplivamo na brazgotino. Šele po enem letu je brazgotina dokončna in jo lahko popravljamo tudi s kirurški ali drugimi tehnikami.

Zakaj je obravnava brazgotin z manualnimi tehnikami koristna?

1. Zmanjša se bolečina: Ni redko, da ima stranka npr. bolečine v kolku, ki izginejo po obravnavi brazgotin, ki so nastale kot posledica operacije slepiča ali pa toži zaradi bolečin v hrbtu in sakro-iliakalnem sklepu, ki so povezane brazgotinami kot posledica carskega reza.

2. Izboljša se obseg gibanja v sklepu: Kontrakture in adhezije okoli sklepa lahko dramatično vplivajo na obseg gibanja, saj to vodi do skrajšanja mišic in vezivnega tkiva. To preprečuje, da bi se sklep podaljšal do svojega polnega položaja.

3. Lepši videz: delo z brazgotinami lahko dramatično izboljša videz brazgotin. Stalno delo lahko pomaga, da brazgotine postanejo svetlejše barve, manj dvignjene in se pomešajo z okoliškim tkivom.

V Momanu brazgotine obravnavamo z orodjem ERGON. Gre za t.i. »Instrument assisted soft tissue mobilization« ali IASTM tehniko. Brazgotinasto tkivo obravnavamo s posebnih orodjem in pri tem odpravljamo omejitve mehkih tkiv .