Kaj je išias in kako prepoznamo išias bolečine?

Išias, znan tudi kot ishiadična nevralgija ali ishiadična nevropatija, je blaga do intenzivna bolečina v križu, ki potuje v levo ali desno nogo. To bolečino lahko poslabšajo nekateri gibi, kot so zvijanje, upogibanje ali kašljanje. Išias prizadene od 10 % do 40 % prebivalstva. Še zdaleč ni pojav starejših ljudi, kajti pogosto se pojavlja pri starih okoli 40 let.

Bolečina je lahko vztrajna, ostra ali pekoča. Lahko se pojavijo tudi občasni sunki streljajoče bolečine, mravljici ali občutek omrtvelosti tkiva. Bolečine se ponavadi začnejo v zadnjici in potujejo v stegno, vse do goleni in stopala. V goleni in stopalu lahko nastopi občutek mravljinčenja.

Kaj je ishiadični živec?

Ishiadični živec je največji živec v človeškem telesu, ki izvira iz ledvenega (L4-L5) in križnega hrbteničnega živca (S1, S2, S3). Spušča se skozi zadnji del stegna in se v območju približno zadnje strani kolena razveja v tibialni živec in skupni fibularni (peronealni) živec.

Glavna naloga ishiadičnega živca je zagotavljanje senzorične in motorične oskrbe kože in mišic stegna, noge in stopala.

Kako vemo, ali gre za išias?

Poleg anamneze vaš zdravnik ali terapevt izvede tudi fizični pregled, ki lahko zajema:

 • Hojo po petah ali prstih.
 • Dvig iz položaja počepa.
 • Ob tem, ko ležite na hrbtu, vam izmenično dvigne iztegnjeno nogo.

Če se simptomi pri katerem koli ali vseh teh gibih poslabšajo, je to lahko znak išiasa. Za določitev vzroka išiasa vam lahko zdravnik priporoči tudi diagnostične teste, ki pa so običajni, ko je bolečina kronične narave ali imate drugo vrsto resne bolezni. V ta nabor sodijo: CT oz. računalniška tomografija, EMG oz. elektromiografija, MRI oziroma slikanje z magnetno resonanco ali rentgen.

Zakaj se pojavi išias?

Išias se pojavi, ko se ena od živčnih korenin stisne in povzroči zgoraj omenjene simptome. Šest najpogostejših vzrokov za išias je:

 • Izbočen disk in/ali hernija diska
 • Ledvena hrbtenična stenoza
 • Piriformisov sindrom
 • Spondilolisteza ali zdrs vretenca
 • Poškodba, ki lahko povzroči poškodbe hrbtenjače
 • Spinalni tumor

Od vseh naštetih je hernija diska daleč najpogostejši vzrok za išias. Nekatere raziskave kažejo, da je do 90 % išiasa posledica hernije diska v ledvenem delu hrbtenice.

Posvetili se bomo trem pogostim vzrokom

1. Izbočen disk in hernija diska

Medvretenčni diski dajejo hrbtenici prožnost, delujejo kot blazine za vretenca in enakomerno prenašajo obremenitev hrbtenice z enega diska na drugega. Tako izbočenje diska kot hernija diska se pogosteje pojavita v ledvenem delu hrbtenice preprosto zato, ker ta del hrbtenice podpira celotno težo zgornjega dela telesa in vse predmete, ki jih boste morda morali pobrati.

Izbočeni in hernirani diski so skoraj enaki, vendar ne povsem. Izbočeni disk je omejena motnja diska. Gelu podobno središče diska (nucleus pulposus) ostaja “zaprto” v zunanji steni diska (annulus fibrosus), vendar lahko zunanjo steno razširi dovolj, da pritiska na bližnji živec ali živčno korenino ter povzroči išias. Hernija diska pa se pojavi, ko jedro prebije obročast fibrosus.

Kompresija se lahko pojavi samo na eni strani ishiadičnega živca in povzroči simptome samo na eni strani telesa ali pa jo stisne na obeh straneh in vam da simptome na obeh straneh telesa (dvostranski išias). Hernija diska ne povzroča samo neposrednega stiskanja živčne korenine proti notranjosti kostnega hrbteničnega kanala, ampak sam material diska vsebuje tudi kislo, kemično dražilno snov (hialuronsko kislino), ki povzroča vnetje živcev.

2. Ledvena hrbtenična stenoza

Ledvena spinalna stenoza je zožitev spinalnega kanala, prečnega odrastka ali medvretenčnega foramna v ledvenem predelu, kar lahko vodi v utesnitev hrbtenjače ali/in živčnih korenin. To ima za posledico bolečine v spodnjih okončinah, ki se razvijejo, ko bolniki dlje časa stojijo ali pa nastane vrsta simptomov zaradi stiskanja živčne korenine v hrbtenici.

3. Piriformisov sindrom

Piriformisov sindrom je poimenovan po mišici piriformis in bolečine, ki nastane, ko ta mišica draži ishiadični živec. Mišica piriformis je v spodnjem delu hrbtenice, poveže se s stegnom in pomaga pri rotaciji kolka. Ishiadični živec poteka prav pod to mišico.

Če piriformis stisne ishiadični živec, se ta lahko vname. Piriformisov sindrom lahko povzroči išias, ko se mišica krči ali vname. Vnetje lahko povzroči otekanje mišic, kar povzroči stisk ishiadičnega živca.

Koliko časa trajajo bolečine?

Če imate srečo, bo vaš išias akuten in bo trajal le nekaj dni ali tednov. Ishiadična bolečina se na splošno izboljša v približno štirih do šestih tednih. Slabost in otrplost lahko trajata dlje.

Če se simptomi v tem času ne izboljšajo, imate kronični išias. Pričakujte, da bodo simptomi trajali več kot šest mesecev in boste morda potrebovali napredno zdravljenje.

Kako rešujemo tažave z išiasom?

Če bolečine niso nevzdržne, si lahko pomagamo sami tako, da nanašamo hladne oblog, jemljemo zdravila za lajšanje bolečin in zmanjševanja vnetja brez recepta in izvajamo nežne raztezne vaje.

Vaš zdravnik lahko tudi:

 • Ponudi zdravila na recept, ki bodo pomagala zmanjšati vnetje in bolečine,
 • Priporoča fizikalno terapijo, ki bo pomagala zmanjšati pritisk na živec
 • Predpiše injekcije hrbtenice v bližini prizadetega živca, da zmanjšate vnetje
 • Operacija išiasa je redka.

Lahko pa se poslužite tudi tehnik, kot so manualna terapija, akupunktura ali funkcionalna vadba.

Manualni terapevt lahko z nežnimi tehnikami razbremeni pritisk na živec, pomaga pri lajšanju bolečin in ohranjanju in izboljšanju obsega gibanja, s tem pa bo okrevanje hitrejše in znosnejše.