Glavoboli se lahko bistveno razlikujejo glede na:

 • Intenzivnost
 • Lokacijo
 • Pogostost
 • Vzrok

Primarni glavobol je takrat, ko je glavobol sam glavni problem. To ni simptom osnovne bolezni ali stanja. Čeprav so bolečine zaradi primarnih glavobolov lahko zelo neprijetne, glavoboli niso nevarni. Možgani ne morejo čutiti bolečine, zato bolečina, povezana s primarnim glavobolom, izvira iz vnetja bolečinsko občutljivih delov telesa v vratu in glavi ter okoli njega, vključno z živci, krvnimi žilami in mišicami.

Obstaja več kategorij primarnih glavobolov. Nekatere najpogostejše vrste primarnih glavobolov vključujejo:

 • Migrenski glavobol
 • Napetostni glavobol
 • Hipnični glavobol
 • Grozdni (cluster) glavobol

Sekundarne glavobole povzroča drugo stanje, ki sproži občutljiva območja na vratu in glavi. Sekundarni glavoboli so redki, lahko pa so tudi veliko bolj resni kot primarni. Običajno se pojavijo «od nikoder« in so mučni.  Lahko so opozorilni znak resnejšega osnovnega stanja, vključno z:

 • Možganskimi tumorji
 • Anevrizmo
 • Meningitisom (bakterijska ali virusna okužba, ki povzroča vnetje možganov)
 • Poškodbo vratu ali možganov

Če oseba čuti nenadne izčrpavajoče bolečine v glavi oz. tako močen glavobol, kot ga še nikoli prej ni doživela, je pomembno, da pokličete nujno medicinsko pomoč.

Migrenski glavobol

Migrena je najpogostejša oblika glavobola, vendar niso vsi glavoboli migrene. Izraz “migrena” se nanaša na glavobol, ki je običajno (vendar ne vedno) na eni strani glave. To je glavobol, ki običajno traja od dve do dvainsedemdeset ur in je pogosto povezan s slabostjo in / ali bruhanjem, občutljivostjo na svetlobo in / ali zvok. Značaj bolečine je običajno utripajoča bolečina.

Obstaja več kategorij migrene: migrene, pred katerimi je opozorilni simptom, imenovan avra, so znane kot klasična migrena ali migrena z avro. Migrene, ki se začnejo z bolečino in brez opozorila, so znane kot običajna migrena ali migrena brez avre. Obstaja še več manj pogostih oblik glavobola. Migrena je lahko tudi del mešanega vzorca glavobola, pri katerem ima bolnik več kot en tip glavobola (npr. migrena + napetostni tip). Pomembno je vedeti, kakšen tip glavobola imate, ker se ravnanje pri različnih vrstah glavobola močno razlikuje.

Napetostni (tension) glavobol

Napetostni glavobol je verjetno drugi najpogostejši glavobol po migreni. Bolečina je v pasu okoli zatilja, senc in čela, kot da bi obstajal oprijet klobuk. Običajno so ti glavoboli podobni pritiskom in lahko trajajo od nekaj ur do nekaj dni. Napetostni glavoboli lahko sočasno obstajajo z migreno, eden pa lahko preobrazi ali sproži drugega. Napetostni glavobol se pogosto odziva na manualno terapijo, sprostitveno terapijo in protivnetna sredstva ali mišične relaksante. Mit je, da so glavoboli napetostnega tipa manj boleči ali manj onesposobljeni kot migrene.

Hipnični (hypnic) glavobol

To je redka oblika glavobola, ki se pojavi pri ljudeh med 40. in 80. letom. Edinstvena je po tem, da gre za glavobol, ki se pojavi izključno ponoči, običajno traja med 15 in 60 minutami. Glavoboli se ponavadi pojavljajo istočasno vsako noč in so ponavadi globalni (ne samo na eni strani) in niso povezani z izcedkom iz nosu, solzenjem ali drugimi značilnostmi grozdnega ali »clusterskega« tipa glavobola. Za to vrsto glavobola obstajajo posebna zdravljenja, ki se običajno ne odzivajo na običajna zdravila za glavobol.

Grozdni (cluster) glavobol

V nasprotju s splošnim prepričanjem grozdni glavobol ni preprost skupek glavobolov, ki se pojavljajo v kopici. Grozdni glavobol je vrsta glavobola, ki je razmeroma kratkotrajen (v primerjavi z migreno) in traja običajno med 20 minutami in dvema urama. Vedno je enostranski in je povezan s simptomi, kot so zamašen nos na eni strani, solzenje ali povečana zenica.

Glavoboli se lahko pojavljajo tudi do večkrat na dan v obdobju od nekaj dni do tednov, nato pa za nekaj časa izginejo, običajno od tednov do mesecev. Zdravljenje grozda se bistveno razlikuje od zdravljenja drugih vrst glavobola. Grozdi so najbolj boleči glavoboli, ki si jih lahko zamislimo. Pomembno je, da imate načrt zdravljenja, preden se grozd začne.

Poglejmo si lokacije nekaterih glavobolov

Tipi glavobolov glede na lokacijo
Tipi glavobolov glede na lokacijo

Pojasnila k sliki: Stresni v tem primeru pomeni tenzijski glavobol. Dveh glavobolov v tekstu še nismo omenjali – sinusnega in hipertenzijskega. Sinusni glavoboli so redka vrsta, ki jih povzroča vnetje obnosnih votlin. Občutimo jih kot topo, razbijajočo bolečino v zgornjem delu obraza.

Veliko ljudi misli, da trpi za sinusnim glavobolom, čeprav imajo v resnici migreno ali glavobol tenzijskega tipa. Hipertenzijski glavobol pa se pojavi zaradi visokega krvnega tlaka.

Načinov za reševanje težav z glavoboli je več. Pomembno je, da vemo, za katero obliko glavobola gre, saj je pristop pri reševanju težav zelo različen.

Študije so pokazale, da manualna terapija pri odraslih z napetostnim glavobolom pozitivno vpliva na intenzivnost bolečine, pogostost bolečine, celoten vpliv, kakovost življenja in kranio-cervikalni obseg giba.

Viri: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/brain-and-nerves/headache/types.html

Sciencedirect.com: Manual therapy in adults with tension-type headache