Manualni terapevt

Manualni terapevt
Manualna terapevtka Barbara Modic
Barbara Modic

Manualna terapevtka

Delo mi prinaša veliko veselja in raziskovanja. Ker se zavedam, da več glav več ve, pri svojem delu sodelujem tako s kolegi manualnimi terapevti kot kolegi iz sorodnih strok, to so fizioterapevti, kineziologi in izurjeni trenerji funkcionalne vadbe.

Dober manualni terapevt

Moja profesionalna pot

Začetek profesionalne poti je najprej zaznamoval študij ekonomije in tako sem skoraj dve desetletji delovala na področju marketinga, od tega sem zadnjih 13 let vodila dve uspešni podjetji. Delo na čelu podjetja me je na eni strani veselilo in prinašalo veliko uspehov, na drugi pa sem se srečevala s številnimi tegobami današnjega življenja: občasnimi bolečinami v različnih telesnih predelih, utrujenostjo in podobnim. Raziskovati sem začela različne tehnike, ki so mi pomagale k boljšemu počutju in tako sem se seznanila z manualno terapijo. Ko sem prišla na eno od rednih terapij, sem svoji terapevtki zaupala, da opravlja čudovit poklic in da bi mene tudi zanimalo delati z ljudmi in jim pomagati z manualnimi tehnikami, le da sem za ta preobrat verjetno malo prepozna😊.

Nikoli ne bom pozabila fizioterapevtke in manualne terapevtke Branke Slakan J., ki je rekla: ” Seveda nisi prepozna. Glede na to, da te poznam in vem, kako zelo se poglobiš v stvari, ki te znimajo, si odgovorna in imaš čut za ljudi, verjamem, da ti bo uspelo. Obstajajo različni izobraževalni programi, ki pokrivajo različna področja.” Z zanimanjem in priznam precej dvomov sem se ji nasmehnila in idejo premlevala nekaj mesecev.

Po tem je padla odločitev za triletni študij na Akademiji za manualno terapijo s predmetnikom, ki me je prevzel (Anatomija in fiziologija človeka, Interna medicina s patologijo in patofiziologijo, Nevrologija, Ortopedija in številni predmeti za različne manualne tehnike). Zagnala sem se v strokovno literaturo, dodatno sem obiskala številne delavnice in seminarje in začela z lastno prakso kot manualna terapevtka in sedaj opravljam dva poklica.

Svoje znanje izpopolnjujem na izobraževanjih domačih kot tujih strokovnjakov:

 • Triletni program za manualne terapevte, Akademija za manualno terapijo (2018 – 2020)
 • Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (Basic & Advanced), dr. Konstantinos Fousekis, Ergon Techinque (2020)
 • GOT Generalni osteopatski tretma, Michael Pye D.O., Akademija za manualno terapijo (2020)
 • Osteopatska obravnava glavobolov in temporomandibularnega sklepa, David Lintonbon D.O., Akademija za manualno terapijo (2019)
 • Anatomy Trains in Structure and Function, Don Thompson, Bregma (2019)
 • Anatomy Trains, Structural Essentials: Arches & Legs, Don Thompson, Bregma (2020)
 • Anatomy Trains, Technique Series – Shoulder and Arm Lines “Home Study” (2019)
 • Anatomy Trains, Technique Series – Superficial Back Line “Home Study” (2020)
 • Anatomy Trains, Opening the Breath w/ Tom Myers “Home Study” (2020)
 • Mechanics of the Foot and Ankle, Sally Belanger, Peti element (2019)
 • Programming for Posture, Sally Belanger, Peti element (2019)
Manualni terapevt

Delo manualnega terapevta

Manualna terapija je pristop, kjer z uporabo rok delujemo na živčno mišično-skeletni sistem. Izboljšujemo gibljivost tam, kjer je ta omejena (v sklepih, vezivnem tkivu in skeletnih mišicah), izboljšujemo nadzor motorike, zmanjšujemo bolečino, vplivamo pa tudi na odpravo različnih kompenzacij, ki jih je pacient razvil in na večje somatsko ravnovesje.

preberite večManualna terapija