Manualna terapija

Manualna terapija
Manualna terapija
Manualna terapija Momanu

Manualna terapija

Manualna terapija gleda na telo s številnih zornih kotov, njen cilj pa je spodbujanje dolgoročnega zdravja. Manualni terapevti paciente pogosto napotimo k strokovnjakom za funkcionalno vadbo, saj lahko manualna terapija v kombinaciji s pravilno izvajano vadbo bistveno vpliva na kvaliteto življenja.

Kaj je manualna terapija?

Manualna terapija je pristop, kjer z uporabo rok delujemo na živčno mišično-skeletni sistem. Izboljšujemo gibljivost tam, kjer je ta omejena (v sklepih, vezivnem tkivu in skeletnih mišicah), izboljšujemo nadzor motorike, zmanjšujemo bolečino, vplivamo pa tudi na odpravo različnih kompenzacij, ki jih je pacient razvil in na večje telesno ravnovesje.

Terapevt se s stranko najprej temeljito pogovori o težavi, opravi pregled, izvaja terapijo in svetuje. Poslužuje se različnih tehnik, ki jih skrbno izbira in izvaja po natančno določenem protokolu glede na težavo. Sama sledim načelu, da v kolikor pri prvem obisku ugotovim, da nisem pravi naslov za težavo, stranko napotim bodisi k zdravniku ali na drug primeren naslov.

Manualne tehnike vključujejo miofascialne tehnike, mišično energetske tehnike, mobilizacijo sklepov, nevromišično pozicioniranje, harmonične tehnike in druge, s tem, da jih terapavt lahko izvaja pasivno (brez pomoči pacienta) ali aktivno (s pomočjo pacienta). Če se odločate za manualno terapijo, imejte v mislih, da med manualno terapijo in po njej včasih izzovemo še večjo bolečino, vendar vse to počnemo, da bi se vam stanje izboljšalo in da bi bolečina, ki vas je pripeljala v našo prakso, izginila.

Manualna terapija izboljšuje naša življenja že več tisočletij!

Manualne tehnike so se pojavljale v vseh tradicionalnih kulturah. Zametki manualne terapije so dokumentirani v Starem testamentu, kar pa je podprl Hipokrat v 5. stoletju. Pokazal je številne učinkovite manualne tehnike in predlagal izboljšave. Skozi čas so se pod vodstvom različnih strokovnjakov pretežno medicinske stroke razvijale različne smeri, kot so osteopatija, kiropraktika, manualna terapija, fizioterapija in podobno ter so bistveno pripomogle k izboljšanju kvalitete življenja. Zgodovinsko je imela manualna terapija velik pomen pri zdravljenju in ta vloga se v času krepi, saj imamo ljudje zaradi pretežno sedečega načina življenja in daljše življenske dobe vedno več težav z živčno mišično skeletnim sistemom.

Manualne terapije
Manualne terapije

Pri katerih težavah je manualna terapija učinkovita?

Pri težavah s hrbtenico (različne težave v vratnem, prsnem in ledvenem delu hrbtenice), s sklepi (na primer težave v rami, kolenu), z vnetji živcev (na primer išias, izstopišče prvega rebra, karpalni kanal), pri različnih neakutnih športnih poškodbah, glavobolu, nespečnosti, stresu itd.